Преди време португалският електропроизводител Energias de Portugal (EDP) бе солидна

...
 Преди време португалският електропроизводител Energias de Portugal (EDP) бе солидна
Коментари Харесай

Китай купува Португалия?

 Преди време португалският електропроизводител Energias de Portugal (EDP) бе солидна държавна компания с над 25 хиляди сътрудници. Скоро обаче може да се трансформира в печеливш китайски тръст. Държавната компания China Three Gorges, която към този момент има една четвърт от португалската компания, излезе на Лисабонската борса с оферта за закупуване и на остатъка от акциите на EDP, т.е за придобиване напълно на компанията.

Критици твърдят, че стъпката е част от мастър план за навлизането на Китай в основни браншове на португалската стопанска система. Правителството обаче отхвърля опасенията с аргумента, че всички са добре пристигнали в Португалия - както китайските, по този начин и всички други непознати вложители. В някои страни обаче китайската инвазия в Европа предизвика много съществени рецензии: в Германия - поради поемането на основни компании в роботиката, автомобилостроенето и медицината, в Гърция - заради закупуването на значимото пристанище в Пирея. Изпитващото продължителен дефицит на пари португалско държавно управление обаче се радва на китайските финансови инжекции. По време на рецесията Китай навлезе в доста държавни компании и постоянно изкупуваше португалски държавен дълг. 

Стратегически вложения

Китайският тръст Fosun има португалската застрахователна компания Fidelidade, печелившата фирма Luz Saùde, която държи частни клиники в страната, както и една четвърт от банката Millenium-BCP. Друга китайска компания - Haitong - купи за 400 млн. капиталовата банка BESI, а групата HNA стана младши съучастник на самолетната компания ТАР. Китайската State Grid International пък има една четвърт от португалската електроснабдителна компания REN. 

В южния португалски град Синеш китайска компания уголемява едно от години неизползвано пристанище. " Китайците влагат основно във финансовата сфера, застрахователното дело и банките, както и в инфраструктурни планове ", показва Илидио Серодио, вицепрезидент на Португалско-китайската комерсиална камара в Лисабон.

" По време на рецесията китайските вложения помагаха на държавното управление да обслужва и погасява държавните задължения ", акцентира той. Същевременно това е привлякло и други вложители. По думите му, китайците са употребявали удобния миг, с цел да стъпят крепко в Португалия.

Опасност от икономическа взаимозависимост?
 Portugal Lissabon Chinesische Investitionen (Jochen Faget <jochenfaget@me.com>)
Инвестиционната банка Haitong в Лисабон

На някои икономисти това нахлуване на Китай в страната им идва прекомерно. Те подлагат на критика да вземем за пример опитите на Китай да придобие изцяло електрическата компания EDP: " От икономическа позиция не е оправдано най-големият електропроизводител в страната да бъде следен единствено от един акционер ", акцентира професорът по стопанска система Жоао Дуке. Толкова е по-странно, че португалското държавно управление не подхваща нищо, с цел да попречи на това. Както прочее то направи преди година при продажбата на самолетната акция TAP на един американски консорциум - тогава държавното управление задейства спешната спирачка и резервира 50 на 100 от акциите. Това, че в този момент си мълчи, евентуално е единствено по политически аргументи.

Португалското държавно управление в действителност се отнася изумително умерено към китайските вложители. То спря продажбата на един частен ефирен канал на френски вложители, само че въобще не се намеси, когато вложител от Макао закупи 30 на 100 от огромния португалски медиен концерн Global Media, трансформирайки се в негов основен акционер. Тези непознати вложения могат да създадат по този начин, че Португалия да стане подвластна и податлива на политически рекет, добавя Жоао Дуке. 

Международни последствия
 Portugal Lissabon Chinesische Investitionen (Jochen Faget <jochenfaget@me.com>)
Илидио Серодио - вицепрезидент на взаимната Португалско-китайска комерсиална камара

Желаното придобиване на EDP от Three-Gorges не визира единствено Португалия, защото португалският електропроизводител е доста деен също и на интернационалния пазар - с ВЕЦ-ове, вятърни и слънчеви паркове, включително в Южна Америка и Съединени американски щати. " Става дума за пазари като Бразилия, на които непознати страни съвсем не могат да стъпят ", споделя Илидио Серодио от Търговската камара.

Засега не е ясно дали договорката ще бъде подписана. Както левите партии, които поддържат държавното управление, по този начин и синдикатите, упорстват за това страната да резервира контролния пакет от акции. В същото време акциите на EDP потеглиха нагоре още след внасянето на офертата за закупуване и китайският тръст ще би трябвало много да усъвършенства финансовото си предложение. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР